Piese masini

11 pași de urmat pentru o călătorie sigură cu mașina

11 pași de urmat pentru o călătorie sigură cu mașina
adaugat 24 Feb 2020
Distribuie
O călătorie cu mașina poate fi o aventură fascinantă și o sursă de experiențe unice. Însă, de asemenea, se poate transforma într-o adevărată provocare. Totul depinde de cât de bine v-ați pregătit pentru aceasta. Citiți mai jos ce trebuie să verificați sau să înlocuiți la mașină înainte de a porni la drum și ce să aveți la dumnevoastră în timpul călătoriilor cu mașina vara.
1. Inspectați roțile. Pentru început trebuie să măsurați adâncimea benzii de rulare rămase. Cel mai convenabil mod de a face acest lucru este folosind un accesoriu special - șubler de adâncime profil anvelope. În majoritatea țărilor, legea interzice utilizarea anvelopelor cu o adâncime a profilului de 1.6 mm. Însă această valoare este critică. Specialiștii afirmă că și atunci când adâncimea canelurilor benzii de rulare au ajuns la 4 mm, riscul de acvaplanare crește semnificativ. Rețineți că anvelopele se pot uza neuniform, iar dacă vreți să obțineți rezultate cât mai precise ar trebui să faceți măsurătorile în diferite zone, după care să faceți media valorilor.
În plus, trebuie să verificați presiunea aerului în anvelope și să le umflați dacă este cazul. Țineți cont de faptul că presiunea unei mașini complet încărcate trebuie să fie cu 10–15% mai mare decât cea recomandată de producătorul mașinii. Informații detaliate despre presiunea anvelopelor găsiți în manualul de operare al vehiculului. Rețineți: realizați toate măsurătorile numai după răcirea anvelopelor.
De asemenea, trebuie să aveți roțile aliniate și echilibrate. Acest lucru va îmbunătăți manevrabilitatea vehiculului și va reduce consumul de combustibil.
 
2. Inspectați lichidele tehnice. Înainte de o călătorie trebuie să verificați nivelul și starea lichidului de răcire, de frânare și de spălare a parbrizului, uleiului de motor și combustibilului. Completați-le sau înlocuiți-le dacă este cazul. Cele mai comune semne ce indică înlocuirea lichidelor de lucru le reprezintă întunecarea sau opacifierea acestuia, schimbarea culorii, prezența particulelor solide suspendate în lichid. Mai mult, puteți cumpăra testere speciale ce analizează calitatea lichidelor folosite în mașină.

3. Inspectați dedesubtul mașinii și compartimentul motor. Astfel veți putea identifica eventualele scurgeri din sistemele și unitățile vehiculului, cum ar fi de exemplu la sistemul de servodirecție hidraulică, sistemul de lubrifiere și sistemul de răcire a motorului sau cutia de viteze.

4. Inspectați sistemul de frânare. În primul rând trebuie să examinați discurile și plăcuțele de frână vizual, după care să le măsurați grosimea. Dacă grosimea se apropie de minimul specificat în manualul auto, atunci componentele trebuie înlocuite.
După aceea, asigurați-vă că sistemul nu prezintă scurgeri, apăsând de câteva ori pedala de frână cu motorul oprit. Dacă pedala e spongioasă, adică nu opune rezistență, înseamnă că frânele sunt defecte.
 
5. Verificați funcționalitatea aerului condiționat. Temperatura ridicată influențează negativ vigilența șoferului: timpul de reacție sporește aproape de două ori. De aceea este foarte important ca interiorul mașinii să existe un microclimat confortabil.

6. Înlocuiți filtrul de aer. Acest lucru vă va permite să folosiți puterea motorului cu eficiență maximă și să reduceți consumul de combustibil.
 
7. Instalați noi lame pentru ștergătorul de parbriz. Geamurile curate reprezintă o componentă esențială pentru siguranța la drum. De aceea, asigurați-vă că lamele ștergătorului se prinde strâns de suprafața parbrizului și nu lasă urme și dungi.

8. Curățați și reglați farurile frontale, înlocuiți becurile. Cu timpul, reflectorul se prăfuiește, iar intensitatea luminii scade. Este de preferat să scoateți și să curățați farurile o dată la 2-3 ani. Mai mult, ar trebui să verificați dacă toate luminile funcționează corespunzător: becurile întunecate, care pâlpâie și care luminează intermitent trebuie înlocuite. De asemenea, farurile frontale trebuie reglate: luminile corespunzătoare sunt deosebit de importante atunci când conduceți în zone necunoscute.

9. Strângeți bolțurile și piulițele. De exemplu, dacă se slăbesc elementele de fixare a roții, roata poate cădea în timpul mersului mașinii. Nu mai trebuie să vă explicăm cât de periculos este acest lucru.

10. Verificați cureaua de distribuție. Aceasta nu trebuie să prezinte crăpături, urme de ulei sau de abraziune. Mai mult, cureaua trebuie să fie suficient de întinsă. Dacă aceasta alunecă, va cauza funcționarea iregulară a motorului, iar ruperea sa va duce la defectarea completă a motorului.

11. Înlocuiți bujiile. Nu puteți prezice când se vor defecta. Astfel, dacă folosiți aceste piese deja de mult timp, cel mai bine este ca înainte de călătorie să le înlocuiți.

6 sfaturi pentru o călătorie fără griji
  1. Înainte de călătorie asigurați-vă că aveți toate documentele. Când călătoriți înafara țării, înafară de manualul vehiculului și permisul de conducere, asigurați-vă că aveți și pașapoartele tuturor călătorilor.
  2. Dacă mergeți în străinătate, verificați detaliile relevante ale legislației locale, inclusiv regulile rutiere.
  3. Dormiți bine înainte de a pleca la drum: de vigilența dumneavoastră depinde în mod direct siguranța la drum.
  4. Înainte de a lua orice medicamente, de durere sau de rău de mașină, citiți cu atenție prospectul și asigurați-vă că nu conțin substanțe care să vă scadă vigilența.
  5. Asigurați-vă cu rezerve suficiente de apă pentru a evita deshidratarea în cazul în care rămâneți în drum.
  6. Faceți din timp o listă cu lucrurile care trebuie să le luați cu dumneavoastră. Obligatorii sunt kitul de prim ajutor, extinctorul, triunghiul de avarie, rezerve de lichide tehnice și combustibil. În plus, s-ar putea să aveți nevoie de o lanternă, husă auto, parasolare speciale, trusă de scule, încărcător pentru telefon, mapă printată, haine călduroase, pătură, cablu de remorcare, pompă de umflat anvelope cu manometru de presiune etc.
 
 
Concluzie
Nu puteți prevedea niciodată dificultățile pe care le puteți întâmpina în timpul unei călătorii lungi. Chiar și cele mai mici defecțiuni ale vehiculului se pot transforma în reale probleme atunci când sunteți departe de casă. De aceea trebuie să vă pregătiți din timp pentru călătorie. Și nu este chiar așa de dificil: tot ce trebuie să faceți este să verificați principalele sisteme ale mașinii, să înlocuiți consumabilele și să adunați câteva lucruri ce v-ar putea fi utile în timpul călătoriei.

Sursa: autodoc24.ro